gallery talks

Bad Thoughts met Carel Blotkamp
12 sep 2014

Locatie
Stedelijk Museum, start in de Schiphol entreehal, rondleiding door de tentoonstelling
Tijd
15.00 - 16.00 uur
Voertaal
Nederlands
Toegang
Entreeprijs Stedelijk Museum
Reserveren
Uitverkocht
Carel Blotkamp
Carel Blotkamp

Het Stedelijk Museum heeft het genoegen om u uit te nodigen de tentoonstelling Bad Thoughts - Collectie Martijn en Jeannette Sanders te komen bezichtigen in het gezelschap van kunstprofessionals uit de hedendaagse verzamelpraktijk, in het kader van de doorlopende reeks Gallery Talks. Bedrijfsverzamelaars, privéverzamelaars, kunstenaars en academici bespreken tijdens een rondleiding een selectie van werken uit de tentoonstelling vanuit hun eigen werk en interesses. Op deze manier biedt het Stedelijk ruimte aan nieuwe, maar vooral ook persoonlijke visies op de tentoonstelling.

Bevriende en gewaardeerde collega's van het echtpaar Sanders verzorgen tijdens de gehele tentoonstellingsperiode deze bijzondere rondleidingen op basis van hun specifieke kennis en expertise: Martijn van Nieuwenhuyzen (curator van de tentoonstelling en conservator bij het Stedelijk Museum Amsterdam), Carel Blotkamp (kunsthistoricus en professor emeritus, vanaf het begin betrokken bij de collectie Sanders), Alexander Strengers (bedrijfscollectioneur en voorzitter van de kunstcommissie van de Nederlandsche Bank), Joop van Caldenborgh (privéverzamelaar van hedendaagse kunst).

Meer informatie over de spreker

Carel Blotkamp is een Nederlandse kunstenaar en emeritus hoogleraar moderne en hedendaagse kunst aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Hij studeerde van 1963‑1968 kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Utrecht, waar hij vanaf 1969 geschiedenis van de moderne kunst doceerde. Begin jaren 1970 organiseerde hij, samen met Frans Haks, in de Utrechtse Kring tentoonstellingen over de meest recente stromingen in de beeldende kunst (onder meer Ger van Elk, Blinky Palermo, Stanley Brouwn en Keith Milow). Blotkamp heeft vele publicaties op zijn naam staan, onder meer over De Stijl en het magisch realisme, en monografieën over onder andere Piet Mondriaan, Pyke Koch, Carel Visser en Daan van Golden. Hij was medeoprichter en redacteur van de kunsttijdschriften Simiolus en Jong Holland en schreef recensies voor Vrij NederlandNRC Handelsbladen De Volkskrant. Sinds 1967 is Blotkamp werkzaam als kunstenaar en hij heeft inmiddels vele malen geëxposeerd. Vaak vormen teksten het uitgangspunt voor zijn beeldend werk, maar ook de geschiedenis van de moderne kunst is al jaren een thema. Recent werk van Blotkamp verwijst naar Henri Matisse, Kazimir Malevitch en Barnett Newman. In 1976, tijdens zijn eerste solotentoonstelling bij Galerie Waalkens in Finsterwolde, ging hij voor het eerst de confrontatie aan met Piet Mondriaan. In 2007 wijdde museum De Pont een tentoonstelling aan het werk van Carel Blotkamp.