gallery talks

Bad Thoughts met Martijn van Nieuwenhuyzen
29 aug 2014

Locatie
Stedelijk Museum, start in de Schiphol entreehal, rondleiding door de tentoonstelling
Tijd
15.00 - 16.00 uur
Voertaal
Nederlands
Toegang
Entreeprijs Stedelijk Museum
Reserveren
Uitverkocht
Martijn van Nieuwenhuyzen
Martijn van Nieuwenhuyzen

Het Stedelijk Museum heeft het genoegen om u uit te nodigen de tentoonstelling Bad Thoughts - Collectie Martijn en Jeannette Sanders te komen bezichtigen in het gezelschap van kunstprofessionals uit de hedendaagse verzamelpraktijk, in het kader van de doorlopende reeks Gallery Talks. Bedrijfsverzamelaars, privéverzamelaars, kunstenaars en academici bespreken tijdens een rondleiding een selectie van werken uit de tentoonstelling vanuit hun eigen werk en interesses. Op deze manier biedt het Stedelijk ruimte aan nieuwe, maar vooral ook persoonlijke visies op de tentoonstelling.

Bevriende en gewaardeerde collega's van het echtpaar Sanders verzorgen tijdens de gehele tentoonstellingsperiode deze bijzondere rondleidingen op basis van hun specifieke kennis en expertise: Martijn van Nieuwenhuyzen (curator van de tentoonstelling en conservator bij het Stedelijk Museum Amsterdam), Carel Blotkamp (kunsthistoricus en professor emeritus, vanaf het begin betrokken bij de collectie Sanders), Alexander Strengers (bedrijfscollectioneur en voorzitter van de kunstcommissie van de Nederlandsche Bank), Joop van Caldenborgh (privéverzamelaar van hedendaagse kunst).

Meer informatie over de spreker

Martijn van Nieuwenhuyzen is journalist, kunsthistoricus en sinds 1995 curator bij het Stedelijk Museum in Amsterdam. Bij het Stedelijk stelde hij diverse solotentoonstellingen samen, van onder meer Gabriel Orozco, Matthew Monahan, Gilbert & George, en groepstentoonstellingen zoals Wild Walls (1995), Peiling 5 (1996) en From the Corner of the Eye (1998). Van 1999 tot 2006 was Van Nieuwenhuyzen hoofdcurator van Stedelijk Museum Bureau Amsterdam (SMBA), de projectruimte van het museum in het centrum van Amsterdam. Van 2000 tot 2003 was hij Associate Director of Exhibitions bij het Institute of Contemporary Arts (ICA) in Londen, waar hij zorg droeg voor het tentoonstellingsprogramma met een team van drie internationale directeuren. In 2005 was hij opdrachtgever van de filminstallatie "Mandarin Ducks" door De Rijke/De Rooij voor het Nederlandse paviljoen bij de 51ste Biënnale van Venetië. Van Nieuwenhuyzen heeft regelmatig geschreven voor internationale kunsttijdschriften en schreef essays voor publicaties over onder meer Marlene Dumas, Rob Scholte, Aernout Mik, Gabriel Orozco en Allora & Calzadilla. Daarnaast nam hij de redactie en productie van diverse films over beeldend kunstenaars voor zijn rekening. Samen met Kathrin Jentjens was hij de co‑curator van Beyond Imagination, de openingstentoonstelling van het vernieuwde Stedelijk Museum.