gallery talks

martijn van nieuwenhuyzen
28 sep 2012

Martijn van Nieuwenhuyze
Martijn van Nieuwenhuyze

Tijd: 15.00 - 16.00 uur
Locatie:
Schiphol Hal (entréehal)
Voertaal: Engels
Entree: Bezoekers betalen uitsluitend entree voor het museum (kortingen zijn van toepassing).

Reserveren: Reserveren is verplicht. U kunt voor dit evenement reserveren door een e-mail te sturen naar reservations@stedelijk.nl, met daarin vermeld uw volledige naam, e-mail adres en telefoonnummer, en de naam en datum van de activiteit die u wilt bezoeken. 

Na de heropening van het museum zet het Stedelijk de serie stedelijk|gallery talks voort, waarbij bekende wetenschappers, kunstenaars, curatoren en critici vanuit hun eigen expertise en achtergrond een rondleiding verzorgen langs een selectie van tentoongestelde werken in het museum.

Martijn van Nieuwenhuyzen, werkzaam als curator hedendaagse kunst bij het Stedelijk, zal op deze middag een Gallery Talk verzorgen. De rondleiding zal zich richten op de openingstentoonstelling Beyond Imagination, die Van Nieuwenhuyzen samen met Kathrin Jentjens heeft samengesteld. 

Meer informatie over de spreker:
Martijn van Nieuwenhuyzen is journalist, kunsthistoricus en sinds 1995 curator bij het Stedelijk Museum in Amsterdam. Bij het Stedelijk stelde hij diverse solotentoonstellingen samen, van onder meer Gabriel Orozco, Matthew Monahan, Gilbert & George, en groepstentoonstellingen zoals 'Wild Walls' (1995), 'Peiling 5' (1996) en 'From the Corner of the Eye'  (1998). Van 1999 tot 2006 was Van Nieuwenhuyzen hoofdcurator van Stedelijk Museum Bureau Amsterdam (SMBA), de projectruimte van het museum in het centrum van Amsterdam.

Van 2000 tot 2003 was hij Associate Director of Exhibitions bij het Institute of Contemporary Arts (ICA) in Londen, waar hij zorg droeg voor het tentoonstellingsprogramma met een team van drie internationale directeuren en waar hij diverse tentoonstellingen samenstelde. In 2005 was hij opdrachtgever van de filminstallatie 'Mandarin Ducks' door De Rijke/De Rooij voor het Nederlandse paviljoen bij de 51ste Biënnale van Venetië. Van Nieuwenhuyzen heeft regelmatig geschreven voor internationale kunsttijdschriften en nam de redactie en productie van diverse films over beeldend kunstenaars voor zijn rekening. Hij schreef essays voor publicaties over onder meer Marlene Dumas, Rob Scholte, Aernout Mik, Gabriel Orozco en Allora & Calzadilla. Hij is, samen met Kathrin Jentjens, co-curator van de tentoonstelling 'Beyond Imagination', de openingstentoonstelling van het Stedelijk Museum.