workshop

Teach the Teacher
1 feb 2013

Het Expertisecentrum Kunsttheorie en het Stedelijk Museum Amsterdam organiseren:

Teach the Teacher

Een trainingsdag voor docenten met als onderwerp ‘Kernconcepten in de kunst van de 20e eeuw en de context van het museum.
De afgelopen twee jaar heeft het expertisecentrum kunsttheorie vakdidactische trainingen aangeboden gericht op kunstanalyse en examentraining. Dit jaar biedt het expertisecentrum in samenwerking met het Stedelijk Museum een nieuw programma gericht op vakinhoudelijke en vakdidactische training voor Kunst Algemeen en Kunstgeschiedenis (tehatex).

Tijdstip: vrijdag 1 februari 2013, 10.00 - 16.30 uur
Locatie: Stedelijk Museum Amsterdam
Deelnemers: Maximaal 90, docenten voortgezet onderwijs hebben voorrang op andere belangstellenden. Aanvragen worden behandeld op volgorde van binnenkomst.
Kosten: € 290 euro pp. (inclusief koffie, thee, lunch, borrel, entree museum en goodiebag).

Inschrijven: inschrijven kan vanaf 11 januari 2013 via www.expertisecentrum-kunsttheorie.nl
Contact: info@expertisecentrum-kunsttheorie.nl

Ochtendprogramma

Hoorcollege drs. Marie-Thérèse van de Kamp (MA, MSc, Vakdidacticus kunsttheorie):‘Kernconcepten binnen de cultuur van het moderne in de eerste helft van de 20e eeuw en het postmodernisme in de tweede helft van de 20e eeuw’. Hoe ga je als docent of leerling om met de leerstof van de vakken ‘Kunst Algemeen’ en ‘Kunstgeschiedenis’? Kernconcepten zijn belangrijke basisideeën in de kunst en hebben als doel vakinhoudelijke eindtermen te structureren. Door kernconcepten inhoudelijk te begrijpen, zijn leerlingen beter in staat deze wendbaar in uiteenlopende (authentieke) contexten toe te passen, zoals in het Stedelijk Museum.
Aan de hand van verschillende didactische werkvormen licht Marie Thérèse toe hoe leerlingen kernconcepten kunnen toepassen en hoe je als docent hier lagere en hogere orde leeractiviteiten aan kunt verbinden.
 
Interactieve sessie ‘Kernconcepten in de hedendaagse kunst’ o.l.v. Marie Thérèse van de Kamp
Hoe pas je kernconcepten toe binnen de hedendaagse kunst? Aan de hand vragen, opdrachten en met concrete voorbeelden uit de collectie van het Stedelijk Museum gaan we samen aan de slag met kernconcepten binnen de hedendaagse kunst.

Middagprogramma

Kernconcepten in de praktijk van specifieke contexten
Verschillende werkgroepen gaan dieper in op kernconcepten in de praktijk. Diverse experts (filosofen, museumdocenten, universitaire docenten en museummedewerkers) brengen samen met de deelnemers specifieke kernconcepten in de praktijk. Met kunstanalyse in het museum, socratisch gesprek, filosofische vragen en theater- en danswerkvormen.
Bij de inschrijving kunt u intekenen op één van de workshops die aangeboden worden.
 
De dag wordt afgesloten met een borrel.