tentoonstelling

seoul: encounters with modernism, collectietentoonstelling
28 mei - 15 aug 2005

Internationale tournee met hoogtepunten uit de Stedelijk-collectie, vanaf 28 mei in het National Museum for Contemporary Art (NMCA), Seoul.

Het Stedelijk Museum heeft in het NMCA in Seoul een tentoonstelling gemaakt waarin werk uit beider verzamelingen is gecombineerd. Met de 65 werken uit de collectie van het Stedelijk en de 55 stukken uit het NMCA wordt het werk van Koreaanse kunstenaars in een brede internationale context geplaatst. Het ineenschuiven van twee collecties in een gezamenlijke presentatie is als model binnen de internationale museumwereld tamelijk uitzonderlijk.
 
Deze editie van Encounters with Modernism, met een greep uit een eeuw moderne kunst uit de collectie van het Stedelijk, is feitelijk een vervolg op de reizende expositie die eerder Shanghai, Singapore, São Paulo en Rio de Janeiro aandeed. In die laatstestad werden de werken van het Stedelijk ook al geïntegreerd met de lokale verzameling. De tentoonstelling pretendeert niet een overzicht van de moderne kunst te geven, maar toont juist aan dat de canon van de moderne kunst voortdurend in ontwikkeling is en onderhevig aan invloeden van buitenaf.

Het NMCA bevat, naast relatief weinig werk van internationale kunstenaars, de grootste collectie Koreaanse kunst van het land. De ontwikkeling van de Koreaanse moderne kunst is sterk beïnvloed door de lokale politiek. Maar vooral in de laatste twintig jaar zijn er mede dankzij de democratisering van het land veel veranderingen merkbaar. De jonge generatie kunstenaars oriënteert zich meer op internationale ontwikkelingen is ook meer in de belangstelling komen te staan.

Encounters with Modernism vindt plaats in het Deoksugung Palace Museum, een dependance van het NMCA in het centrum van Seoul.

De expositie is globaal onder drie overkoepelende thema’s opgezet: 

- abstractie (met werk van o.a. Mondriaan, Kandinsky, Andre, Judd, Halley en Förg)
- expressionisme (met o.a. Jawlensky, De Vlaminck, Rothko, De Kooning, Po Kim, Appel, Baselitz, Nam Kwan)
- conceptuele tendensen en nieuwe media (Duchamp, Warhol, Oldenburg, Gilbert & George, Nauman, Paik, Kounellis, Koons, Lee Bul, Vanessa Beecroft, Sherman, Sang-gil Kim, Dijkstra, Gordon).

De curatoren van de tentoonstelling zijn Maarten Bertheux (Stedelijk Museum) en Inhye Kim (NCMA). 

Bij deze aflevering van Encounters with Modernism verschijnt een Koreaans-Engelse catalogus.