tentoonstelling

stedelijk at trouw: contemporary art club - motion
5 sep - 15 sep 2013

Opening: 5 september, 2013. Volledige openingsprogramma

Het Stedelijk Museum Amsterdam en TrouwAmsterdam presenteren met trots de eerste editie van Stedelijkat Trouw: Contemporary Art Club, een tentoonstellings- en performance programma waarin hedendaagse kunst op een vernieuwende manier wordt gepresenteerd. Na de succesvolle editie in 2012 in het kader van Temporary Stedelijk 3 – Stedelijk  At vinden er dit jaar drie thematische multimedia tentoonstellingen plaats bij TrouwAmsterdam. Tijdens elke openingsavond vindt er een uitgebreid Public Program plaats met lezingen, performances en muziek rondom de thema’s van de edities. Voor de tentoonstellingen van Contemporary Art Club zijn film- en videowerken geselecteerd waarbij de soundtrack, geïnspireerd op pop- en dancemuziek, bepalend is voor het werk. Het thema van de eerste editie is MOTION, met werk van Tracey Emin, Cheryl Donegan, Jimmy Robert en Jeremy Shaw. Tijdens de openingsavond op 5 september is er een lezing van dansexpert Tim Lawrence, een gesprek met Jimmy Robert en zijn er performances van het muziektrio Mike Koldin, kunstenaar Jimmy Robert en het Nederlands Dans Theater (NDT). Het nachtprogramma wordt verzorgd door Emptyset.

Tentoonstelling Contemporary Art Club: MOTION (5 t/m 15 september, 2013)

De eerste editie van Contemporary Art Club staat in het teken van beweging. Aan de hand van verschillende videokunstwerken wordt de relatie tussen identiteit en dans onderzocht, met aandacht voor bedoelde en onbedoelde verleiding. Hierin is de invloed van zowel de club- als de beeldcultuur sinds de jaren ’70 duidelijk zichtbaar. 

Tijdens de eerste editie is het werk Why I never became a dancer (1995) van Tracey Emin uit de collectie van het Stedelijk Museum te zien. In het werk vertelt Emin over haar traumatische herinneringen. Dit doet ze met home-video achtige beelden van haar geboortestad en een zeer persoonlijke voice-over. De kunstenares sluit de video af met een bevrijdende en ontroerende dans die goed tot zijn recht komt in de clubomgeving van TrouwAmsterdam. 

In het tweede werk Head (1993) van Cheryl Donegan is de invloed van de videoclip op de performance kunst te zien. Het werk gaat over sensualiteit, extravagant exhibitionisme en aansprekende kleuren. Donegan speelt met haar potentiële seksualiteit door onder begeleiding van opzwepende muziek melk in haar mond te nemen, terug te spugen en aan het pak te likken.

In Variation FQ (2012) van Jeremy Shaw staan de vloeiende bewegingen van de Amerikaanse transgender Vogue danseres Leiomy Prodigy centraal. Vogue is een in de jaren ’80 ontstane, sterk gestileerde housedans die geïnspireerd is op de modellenposes uit het modeblad Vogue. Jeremy Shaw componeerde zelf de geluidstrack van het werk, in de tentoonstelling gedraaid op 16mm. Variation FQ onderzoekt de evoluties van subcultuur en gender binnen dans.  

Het vierde werk is Vocabulary (2011) een dans performance van Jimmy Robert. In het werk draagt de kunstenaar oordopjes en danst hij op techno-muziek. Hij catalogiseert een groep bewegingen die hij eerder in dansclubs observeerde en nu imiteert. 

Overige informatie

De tweede editie van Contemporary Art Club vindt plaats van 31 oktober t/m 9 november en de derde editie van 28 november t/m 7 december 2013. 

Contemporary Art Club is tijdens de duur van elke editie gratis te bezichtigen tussen 17.30 en 2.00 uur. Voor het openingsevenement worden toegangskosten gevraagd.

Contemporary Art Club wordt georganiseerd door het Stedelijk Museum Amsterdam en De Verdieping van TrouwAmsterdam. De Verdieping is het maandelijkse cultuurprogramma van TrouwAmsterdam. Met het Nachtmuseum wil TrouwAmsterdam haar bezoekers in contact brengen met kunst. Het Nachtmuseum verbindt alle componenten van Trouw: muziek, eten en kunst. 

De Blikopeners (jongeren tussen de 15 en 19 jaar met een bijbaan in het Stedelijk) zullen op zondag een speciaal activiteitenprogramma organiseren.